Hatlapos
Hozzávalók:
1 tojás
6 ek cukor
10 ek tej
6 dkg zsír
1 dkg szalalkáli
liszt amennyit felvesz ( kábé 40 dkg )
Krém:
5 tojássárgája
8 ek cukor
2 ek kakaópor
10 ek liszt
1,5 l tej
5 tojásfehérje
A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Hat felé vesszük és lapokat sütünk belőle.
A gombócok ,miközben várnak sorsukra ,lágyulnak. A deszkán lévő liszttel kicsit érdemes átgyúrni ,mielőtt kinyújtjuk. A nyújtást igyekezzünk gyorsan végezni ,mert minél többször gyúrjuk újra a gombócot ,annál nehezebb dolgozni vele.
A szalalkáli miatt "büdös" a sütése ,de csak rövid ideig. A lapok törékenyek a sütést követően ,óvatosan bánjunk velük. Ha mégis eltörne ,sebaj ,majd az kerül középre az összeállításkor.
Jöjjön a krém. Rögtön lábosba tesszük a tojássárgáját ,cukrot ,kakaóport és kevés tejjel összekeverjük.
Hozzákeverjük a lisztet ,majd apránként a tejet. Felfőzzük. Pudingos állagú lesz.
Felverjük a tojásfehérjéket és még melegen a krémhez keverjük. Ez a mennyiség már ,anyukám által felturbózott adag.
Jöhet az összeállítás ! Egy lap ,rá kábé másfél-két merőkanál ( ! )krém ,majd a következő lap.
A végén érdemes kicsit lesúlyzózni ,hogy egyenletes legyen.
Végül megszórjuk a tetejét porcukorral. Másnap vágható ,mert addigra puhulnak meg a lapok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése