2015. december 20., vasárnap

Stollen

Idén megpróbálkoztam a német gyümölcskenyérrel,a Stollennel. Hát, kiszorította a "hazai" gyümölcskenyereket ! Kelt tészta,szabadon variálható összetevők...egy szóval elkészítettem a "Mi Stollenünk"-et.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
8 dkg kristálycukor
1 tojás
1,5 dl tej
15 dkg margarin
1 csipet só
15 dkg mazsola(előre beáztatva)
8 dkg aprított dió
marcipán massza
1-1 narancs-és citrom héja lereszelve
2 tk mézeskalács fűszerkeverék

8 dkg vaj
4 ek porcukor

Elkészítése:

Futassuk fel az élesztőt a langyos tejben a kristálycukorral.
Dolgozzuk össze a lisztet,sót,lágy margarint,tojást és a felfuttatott élesztőt.
Végül adjuk hozzá a mazsolát,diót,marcipánt,fűszerkeveréket,reszelt héjakat.( ezek a változtatható összetevők-mandulára,kandírozott gyümölcsre,stb)
Takarjuk le és kb fél órát kelesszük langyos helyen.
Nyújtsuk ki ovális formára (nem vékonyra!),majd a sodrófával nyomjunk a közepébe egy hosszanti vályatot. Ebbe hajtsuk rá az egyik szélét és tenyéréllel nyomkodjuk le a két oldalát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és letakarva kb 10 percet pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
Kb 30 perc alatt készre (aranybarnára) sül.
Forró vajjal megkenjük ( még melegen ) és vastagon meghintjük porcukorral.
Folpackba csomagolva sokáig eláll ( feltéve,ha családbiztos helyre tesszük...).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése