2017. október 31., kedd

Birsalmasajt

Kedves Szomszédasszonyom meglepett két vödör birsalmával. Az egyikből sajtot készítettem...


Hozzávalók:

Birsalma
Kristálycukor (A cukor mennyisége a pucolt,főtt,áttört birs mennyiségétől függ! 1 kg áttört birshez kb 70 dkg cukor elég)

Elkészítése:

Mossuk meg és keféljük tisztára alaposan az almákat.


Ilyen szép fényes tisztítás után.


Daraboljuk fel héjastól. szedjük ki a magot és a rossz részeket.
Tegyük vízbe és főzzük meg.


Kb fél óra alatt megfő, de ellenőrizzük! Szűrjük le, majd tegyük lábosba ismét.


Turmixoljuk (vagy törjük meg).


Addig főzzük,gyakran kevergetve,  amíg kavarás közben elválik az aljától.


Adjuk hozzá a cukrot és főzzük még 15-20 percig, amíg kerámia tálra cseppentve gyorsan bebőrösödik.


Öntsük formákba. Én kicsi és nagy muffin formába, püspökkenyér formába és a maradékot porcelán tálkába töltöttem. Szórjuk közé a diót, mandulát.




Pár nap alatt megszikkad annyira, hogy ki lehet emelni a formákból. Még újabb várakozással teli napok jönnek, amíg teljesen megszikkad és megdermed.
Folpackba csomagolva sokáig eláll.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése