2016. június 16., csütörtök

Méteres kalács

Ez a süti végigkísérte a gyerekkorom a Nagymamámnál. Az alapot, a Dán kuglófot is Ő sütötte. Én csak annyit változtattam a receptjén,hogy puncs helyett eper pudingot használok.



Hozzávalók:

4 tojás
25 dkg cukor
10 dkg olaj
10 dkg víz
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
2 ek kakaópor+1 ek olaj

Krém:

1 cs eper pudingpor
0,5 l tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor

Máz:

18 dkg porcukor
3 ek kakaópor
3 ek forró víz
2 dkg margarin

Elkészítése:

A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral,vízzel,olajjal.


Elkeverjük benne a lisztet a sütőporral.

Hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket.


Kizsírozunk(margarinozunk) és zsemlemorzsázunk egy őzgerinc formát. ( Én most gyümölcskenyér formában sütöttem.)


Elfelezzük a tésztát és az egyik felét a formába öntjük. (Én a felezést úgy oldom meg, hogy egy merőkanál a formába, egy a tojásfehérjehabos tálba...)


Előmelegített 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsül.


Kiborítjuk hűlni, majd újból kikenjük és morzsázzuk a formát.
A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport és az olajat.


A formába öntjük és megsütjük. Vigyázzunk,mert lehet,hogy ez gyorsabban megsül!


A krémhez felfőzzük a pudingport cukor nélkül és kihűtjük.


A puha margarint kikeverjük a porcukorral.


A két krémet jól összedlgozzuk.


A kihült sütiket ujjnyi vastagra vágjuk és a krémmel felváltva összeragasztjuk.




Elkészítjük a mázat. Gázon megolvasztjuk a porcukrot a kakaóporral,vízzel,majd levesszük a tűzről és belekeverjük a margarint. Hagyjuk hűlni a mázt pár percet.



Bevonjuk a sütit és hagyjuk megdermedni.


Átlósan szeleteljük,mert így adja ki a "színeit" és az ízét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése