2015. június 11., csütörtök

Eper szüret

Epret szedni voltam egy kedves ismerősömnél. 8 kg alatt meg sem álltam! Lekvár ( 2 féle ) , shake és fagyasztott gyümölcs lett az eredmény.


A lekvárok egyik fele lusta módra készült, dzsem fixel. Mi szeretjük a zselés állagát.
A másik adag gyümölcsöt cukorral feltettem főzni és sűrű állagig főztem. ( 1 kg eper / 25 dkg cukor ) Ez kábé 50 perc rotyogást jelentett. Utána fertőtlenített üvegekbe mertem és pár percre fejre állítottam őket. Végül mentek a plédek közé hűlni. Egy nap alatt kihűltek.
A férjemet leptem meg egy pohár shake-kel. (Azóta már több pohárnyi elfogyott :)
A shake receptje:
 1 dl tej
3-4 jégkocka
6-8 szem eper
2 ek fagyi ( nekem eperfagyi volt itthon,de jó vaníliával is )
1 ek porcukor

Először a jeget aprítottam össze a turmixban,majd utána az összes többi hozzávalót is beletettem. Fél perc múlva készen is volt a hűs finomság !

A maradék epret megmostam és egy papírtörlőn megszárítottam. Ez a mélyhűtőbe ment zacskóban inségesebb időkre. :)


Majdnem elfelejtettem,hogy persze készült epres-rebarbarás pite is, csak most reszelt tetejével. Annyiban különbözik a már régebben leírt recepttől, hogy a marék tésztát  ( ami a tetejére rácsnak van félre téve ) liszttel keményebbre gyúrtam. A reszelő nagy csepp formáján ráreszeltem a pite tetejére és irány a sütő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése