Hozzávalók:
Piskóta:
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaópor
1 csipet só
1 kk szódabikarbóna
Lekvár:
3dl sárgabaracklekvár + 3-4 ek
1 cs zselatinpor (én 40 gr-osat használtam, de az eredeti receptben 1/2 cs dr Oetker zselatinfixet kér)
Reszelt narancshéj
Karamellkrém:
3 ek cukor
1/2 dl víz
1 ek liszt
3 ek tej + kb 1,5 dl
3 tojássárgája
5 dkg margarin
Sós mogyoró
Karamell mousse:
23 dkg cukor
8 dkg méz
13,5 dkg tej
13,5 dkg főző tejszín (1.)
5 tojássárgája
390 gr habtejszín (2.)
1 cs zselatinpor,40gr (az eredetiben 2 cs dr Oetker zselatinfixet kér)
1 cs habfixáló
Tetejére:
3-4 ek cukor
Főzőtejszín
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A piskótát készítjük el először.
A tojássárgájákat habosítsuk fel a cukorral.
Adjuk hozzá a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sót.
Végül keverjük bele a felvert tojásfehérje habot.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Én 20 cm-es formát használtam.
Kb 15 perc alatt megsül.
Amikor kihűlt, vízszintesen kettévágjuk.Az alsó lapot rakjuk majd vissza a formába.
Jön a lekváros rész.
A 3 dl lekvárt melegítsük fel.
Adjuk hozzá a narancshéjat és a zselatint.
Amikor már langyos, de nem kötött meg, öntsük a formába visszahelyezett alsó piskótalapra.
Tegyük dermedésig hűtőbe.
A felső piskótalap alját kenjük be a 3-4 ek lekvárral és a lekváros részt borítsuk a megdermedt másik lekvárra.
Következik a karamellkrém.
A cukrot pirítsuk sötétbarnára. (Igen, ugyanaz a lábas, de elmostam közben...:) )
Adjuk hozzá a vizet és forraljuk fel.(pár pillanat alatt elolvad a karamellizált cukor a vízben, ne ijedjünk meg)
A lisztet a tejjel, tojássárgájával keverjük el.
Majd a langyos karamelles vizet keverjük hozzá és annyi tejet (kb 1,5 dl), amivel kb 4 dl masszát kapunk.
Gyenge tűzön sűrűre főzzük.
Amikor langyos, akkor belekeverjük a margarint.
Rákenjük a piskóta tetejére és megszórjuk durvára vágott sós mogyoróval. Hűtőbe tesszük.
Jöhet a mousse.
Melegítsük meg a tejet, tejszínt(1.) és mézet., majd forraljuk is fel.
Pirítsuk meg a cukrot.
Adjuk több adagban a cukorhoz a tejes elegyet.
Közben a tojássárgájákat kezdjük el habosítani.
Adjuk a 102 fokos (én annyit vártam,hogy ne bugyborékoljon, mivel nincs erre alkalmas hőmérőm)karamelles keveréket a sárgájákhoz és a zselésítőt is. Kihülésig keverjük.
Verjük fel a tejszínt(2.) a fixálóval.
Óvatosan keverjük a krémhez.
Öntsük a tortára és tegyük hűtőbe pár óra hosszára.A legjobb, ha egy éjszakára.
Dermedés után pirítsunk cukrot a tetejére.
Keverjünk bele kevés főzőtejszínt, majd díszítsük a torta tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése