2016. október 7., péntek

Párizsi krémes torta

A születésnapjára csokitortát kért a kisfiam. Gondoltam párizsi krémeset készítek, az úgyis ritkán van. Buszt formáztam kívülről, mert nagyon szereti a buszokat. Nem lett tökéletes, de felismerte és örült neki.




Hozzávalók:

Piskótához

8 tojás
8 ek cukor
8 ek liszt
1/2 cs sütőpor

Krémhez

2 dl főzőtejszín
25 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
5 dkg kakaópor
60 dkg margarin
15 dkg margarin

Díszítéshez

Kb 45 dkg bevonat(marcipánmassza,cukormassza,stb)
Ételfestékek

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük habosra a tojássárgájákat a cukorral.


Keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet.


Adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Először csak egy kevéssel lazítsuk fel, majd a többit óvatosan keverjük bele.


Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.29x21 cm-es tepsiben sütöttem.


Kb 20 perc alatt megsül, de mindenképpen végezzünk tűpróbát!


Miután kihűlt vágjuk vízszintesen és hosszában is félbe.


Jöhet a krém!
Először a tejszínt forraljuk fel a cukorral. Többször "feljön" majd,de ez így jó!


Mikor már nem jön fel többet, akkor pár percig még főzzük kevergetve. Sárgulni és sűrűsödni fog.


Adjuk hozzá a kockázott csokit és olvasszuk meg. Nyugodtan vegyük le a tűzről időnként, nehogy odaégjen!


Keverjük bele a kakaóport is.


Végül olvasszuk meg benne a 60 dkg margarint.


Hagyjuk kihűlni. (Hűtőben felgyorsíthatjuk a folyamatot :)


Habosítsuk fel a 15 dkg margarinnal.


Töltsük meg a lapokat. Keveset hagyjuk a körbekenésre is.


Érdemes körben alufólia csíkot rakni a tészta alá összeállítás előtt, így a kész torta alól csak kihúzzuk és tiszta marad a tál.


Most következik a díszítés.
Először bevontam az egészet fehér cukormázzal. Ez készen kapható, könnyen nyújtható, színezhető, porcukorral visszakeményíthető.


Jöhetnek a busz ismertető jegyei: ablakok, csukló, szellőzők,stb.


A végére egész felismerhető lett...:)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése